dear followers :)

Jan 25, 2012

setapak yang diberkati, insyaAllah :)

Bismillahirrahmanirahim ...

alhamdulillah, ni adalah coretan jam 4 pagi.. aku sndiri taktau knpe tak boleh tdur. alhmdulillah td brkesemptn mnjlnkn tggjwb tmbhn sbg seorg muslim stlh skian lama tidak menunaikannya..

actually, i don't have any idea to tell 'bout.. but, i think i have something to share.. about someone that really need a second chance in her life.. but, someone who is very important in my life always say that there is no second chance in our life.. and it makes me confuse.. katanya : second chance hanya akan hadir dlm dunia fantasi semata2... dan aku taknak persoalkan pendapat dia..

dalam otak aku ada 2 keadaan..
FIRST : apabila seorang anak yg sewaktu hidupnya menderhaka kepada ibu bapanya.. tiba2 ditakdirkan dia mati.. adakah dia akan dpt second chance tu? .. confirm la jwpnnya tidak kan?..

SECOND: tp mcmana pula second chance utk org yg masih hidup.. adakah setiap org yg masih hidup layak utk dpt second chance?.. kalau lepas second chance tu dia tetap tak berubah adakah dia berhak mndapat peluang yg seterusnya dan seterusnya??..tapi smpai bila nak bg peluang kan...

erm, actually setiap org ada buat salah.. ada buat dosa.. tak kira la dosa kecil mahupun dosa besar.. dan aku pon bnyk sgt dah buat dosa.. so, sambil menulis kat blog ni saja selitkan post2 mcmni sbg ingtn trutamanya kpd diri sy sendiri :) kdg2 apabila ingin bertaubat, kita tak tahu mana nak mula.. so, i asked my ustazah and of course my bestpal .. thanks to ustazah Siti Suriyani and Haziqah Hj.Ibrahim b'coz you always be at my side to help me in solving my problems.

ok semua.. post ni bukan utk mnunjuk2 atau apa. niat sy paparkan prbualan ini sbb mgkin ada kkwn yg lain ingin berubah tapi tak tahu dr mana nak mula.. so, hrp2 ini dapat mmbantu, insyaALLAH :)




    • blum lagi ustazah

    • ok2, takpe ..

    • sy solat dulu

    • ustazah tunggu tau

    • sy nak sembang dgn ustazah

        • dan kita pohon Allah tutupkan aib kita

        • kita pulak cuba tutup aib org

        • dosa kita dgn Allah

        • Allah Maha Pengampun

        • Jgn putus asa

        • sifat putus asa dgn rahmat Allah satu kegemaran syaitan

      • 6 hours ago
        Umi Aisha Karim
        • ustzh

        • mcmana nak mula??..

        • mula dengan menyesal dosa2

        • azam tak nak buat

        • benci dgn perbuatan itu

        • Solat taubat istiqamah

        • kita semua ada rahsia dgn Allah

        • mengadulah padaNya

        • Jgn putus asa

      • 6 hours ago
        Umi Aisha Karim
        • ok ustazah

        • insyaAllah

        • trima kasih ye ustazah

        • ustzh tlg doakn sy k

        • sy takut

        • takut itu jua satu cara kurangkan dosa

        • Ingat azab Allah

        • Ingat sakaratulmaut

      • 6 hours ago
        Umi Aisha Karim
        • alhmdulillah

        • lega skit rasanya

        • ustazah pun bila buat dosa

        • ingat azab

        • rasa.....

        • yelah...

        • umur makin kurang

        • manusia ni mudah lupa

      • 6 hours ago
        Umi Aisha Karim
        • (yang seterusnya d'rahsiakan )


          nasihat my bestpal :
            • dear, awk tolong sy k?..

            • tolong ajar sy nak brubah

            • tlg tegur saya apa yg patut

            • ok?.

          • 7 hours ago
            Haziqah Nhhi
            • insya-Allah..

            • u can dear

            • sy

              x baik mne pon..
          • hours ago
            Haziqah Nhhi
            • hey..

            • pintu taubat x tutup lagi en..

            • slagi kte sdar~~

            • Allah akn trima

            • kalau kita

            • btul2 taubat ,nak brubah

          • 7 hours ago
            Haziqah Nhhi
            • solat taubat

              kalau bleh tiap hari..
            • bce qur'an

              jgn lupe..
            • doa,

              solat hajat
            • you

              already start
            • it the

              moment you asked
            • me how to change,

            • the moment

              you
            • bought the book

              today..
          • 7 hours ago
            Haziqah Nhhi
            • stapak

              lngkah kta kearah kbaikan..
            • besar pnghargaan Allah

              bg..
            • even niat un kta dpat

              phala..
            • ade usaha ..

            • insya-Allah..

            • (dan seterusnya d'rahsiakn )
u can try this book, very interesting :)

mari melangkah setapak ke arah yang lebih baik !!.. insyaAllah :)

1 comment:

syeranis nazri said...

bagus umi...troskan usaha..aku pun nak berubah, ye la..sejak balik umah..amalan ntah ke mana..haha..terharu aku bace nasihat ustazah..gud luck..=)