dear followers :)

Aug 20, 2012

=.=”

Ok, assalamualaikum ,salam 1Malaysia dan salam lebaran :) sebenarnya dah lama menyimpan hasrat untuk update blog ni tapi masa tak mengizinkan .. lebih banyak kerja lain yg lebih penting utk dibuat instead of update blog ni.. tapi sempena lebaran ni, nak jugak update even satu entry pon cukop lah.. untuk brkongsi serba sikit pasal hari lebaran thun ni..

First of all, aku nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin .. maaf andaikata entry2 blog ni ada menyinggung perasaan sesiapa, terguris hati, trkasar bahasa.. setiap hari pon kte mintk maaf kan, bukannya tunggu raya je.. Cuma hari raya ni kte ambik pluang untuk mintak ampun mintak maaf kalau2 ada perbuatan kita yg tak disengajakan dan mungkin dah merobekkan hati sesiapa.. ok, sory bahasa ntahpape..

Tahun ni tahun first aku berpuasa dan beraya sbg student u.. pengalaman brpuasa di maktab dulu dan berpuasa di upm tak byk bezanya.. penat tetap sama *or mungkin lebih , Cuma bezanya dulu kat maktab tu dia makann banyak gila tapi tetap ada hati nak g bazaar beli mknn.. mmg lah nafsu makan trlebih :D sekarang kat upm, mknn cari sndiri, g bazaar tk naik bas dah, naik basikal or jln kaki… mklumlah, kalau dah jln kaki g bazaar, balik bilik mmg kritikal lah.. lembik lutut sampai dgr je Allahuakbar Allahuakbar, trus bling bling mata.. hahaha.. aku ada sorang kawan namanya dirahsiakan.. dia mmg rapat dgn aku .. boleh kata kawan baik aku lah skrg.. budak Johor..dia byk ajar aku utk bersyukur dgn macam2 nikmat yg aku ada skrg ni.. thanks to Allah :’) satu nikmat yg aku rasa aku sgt2 bertuah mempunyainya sedangkan dia dah kehilangan nikmat tu.. seorang ibu.. aku masih ada mama sedangkan dia dah kehilangan ibunya waktu dia form3. Bila aku fikir2kan , terlalu besar nikmat yg Allah berikan utk aku sedangkan Allah dah pilih beberapa org hambaNya untuk Dia tarik nikmat tu.. aku masih dapat keberkatan doa seorang ibu.. aku masih dapat kasih sayang mama, aku masih dapat makan makanan air tangan mama, aku masih dapat cium tangan mama.. tapi dia.. aku tak boleh gambarkan macam mana kalau aku berada di tempat dia.. berhari raya tanpa seorang ibu,. Tapi aku yakin, kawan aku ni mmg betul2 kuat orangnya, sewaktu mak dia menderita kanser payudara, dan meninggal dunia sebelum dia exam pmr, dia still boleh concentrate utk jwp pmr.. Alhamdulillah dia dapat 9A mmndangkan dia amik Arab.. dan aku doakan smoga dia tetap tabah walaupun kadang kadang tu terbocor juga empangan air mata dia. Tapi insyaAllah, sahabat, selagi kita berdekatan, selagi tu telinga aku tersedia untuk kau curahkan apa2 je masalah kau.. bahu aku tersedia untuk kau tumpang berehat selepas penat menangis.. and thanks sbb kau dah byk sedarkan aku J and one more thing, MAMA UMI MAMA ‘AWAK’ JUGAK.. hehehe.*Amik ayat adik ahmad dlm iklan petronas ~~

Tahun ni raya ala kadar je, cuma mama byk beli brg baru ‘campak’ dalam rumah ni.. takpe la, dah lama pon tak beli barang2 baru.. cat rumah baru sbb thun lepas tak cat, penat jugak tolong abah cat rumah, walaupun minor je.. raya tahun ni tak balik kampong sbb nenek aku dikejarkan ke hospital Kuala Lumpur (HKL) atau lbih dikenali sbg General Hospital (GH) sbb ada ketumbuhan di saraf kepalanya.. dia dimasukkan ke wad neurologi untuk dipantau.. haritu doctor panggil adik beradik abah smua untuk bincang sama ada nak bedah ataupun tak, sbb kalau bedah dan buang ketumbuhan tu, after bedah keadaan nenek akan lebih truk or even worse dia akan meninggal.. dia dah tua, doctor takut badan dia tak boleh tahan dgn effect ubat dan segala benda hal medic aku tktau.. and pilihan kedua, biarkan je, dan bila tiba masanya dia akan pergi dgn tenang insyaAllah.. cara ni mungkin lebih better untuk nenek memandangkan keadaan dia sekarang ni pon dah tak stabil.. tk boleh makan sndiri, kene guna tube utk msukkan ubat dan susu.. so, abah ngn adik beradik dia nekad taknak buat pmbedahan tu, so, doctor kata boleh bawak nenek balik ke rumah sbb klau letak kt hspitl pon tkde apa yg boleh dia lakukan.. smlm, nenek discharge and balik ke rumah pak usu.. ksian tgok keadaan nenek, trfikir mcm mana la cara aku mati nnti, sakit ke, kemalangan ke.. dan harap2 kte smua dimatikan dalam keadaan yang baik, insyaAllah.. so, let’s pray together to my grandma..

Tapi, pagi 1syawal tetap meriah dgn family.. salam raya, pergi kubur nenek sblh mama,. makan makan makan dan makan smpai juling mata..hahahaha.. so, smpai sini je lah entry untuk kali ni.. and lastly, tolong doakan kjyaan aku after raya ni ,29 ogos ada test final sem1.. ni lagi la juling mata aku.. @_@ ^_^ huh ~

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN J




1 comment:

AZCollection said...

Hai..
Salam kenal.. =)

Jangan lupa follow sy balik ye..
Kalau sudi singgah-singgah lah dkt page AZ Collection..
Mcm-mcm pilihan peplum ada,barangan kesihatan pn ada..
Nak tempah KRAF FELT pn blh..
https://www.facebook.com/pages/AZ-Collection/199515420202002

Nak mintak tlg LIKE page blh? Thanks.. =)