dear followers :)

Apr 16, 2012

fobia dengan DENTIST kembali lagiii !!

assalamualaikum semua..

Pertama sekali, aku nak mintak maaf di atas entry sblum ni.. masa tu emo2 sikit, so ignore je lah .. sekarang, aku dah ok !!.. jom baca kisah aku jumpe Dr.Mastura semalam petang..

dalam dua hari ni aku asyik sakit gigi .. ak ingat mula2 lubang biasa je, tp lama-lama , makin sakit.. sampai pening kepala aku..tidur pon aku tidur sujud, untuk hilangkan sakit gigi tu.. haha.. *serius oohh sakit.. then, semalam, Isnin petang, aku pon ajak mak aku g jmpe dentist.. Dr. Mastura namanya.. disebabkan aku ni fobia dgn dentist, aku ajak mak aku masuk sekali.. *malu je dah besar penakut.. Dr. tu ckp gigi aku ada mslh sikit.. gigi yang berlubang tu sbnrnya gigi susu yang sepatutnya dah lama digantikan dgn gigi kekal.. maksudnya, gigi kekal aku malu-malu nak kluar. haha.. dia nasihatkan, buat x-ray untuk tengok sama ada gigi kekal aku ada dan masih taknak keluar ataupun mmg takde.. biar betol takde doktor ni ??.. kalau takde, nnti bila gigi susu ni rebah, rongaklah aku .. fuhhh..aku taknak muda2 lagi jadi mcm atuk ni ~~


so, dr.mastura buat tmpalan sementara, then, minggu dpn, aku kene g lagi untuk buat tampalan kekal.. dan kalau perlu, buat x-ray.. azab sekali lagi lah minggu depan :P sepatutnya tampalan ni mmg tak sakit, aku tau.. tp dr.matura kata dia kene buang skit nerve2 yg ada kat gusi tu yg trmasuk kat lubang tu.. ak rasa itu yg buat sakit kot.. skrg ni pon, still sakit lagi, mgkin nnti bila da buat tmpalan kekal, tak sakit kot..tp apa2pun, ak mmg fobia gilaaaa ..

ok, sekarang, secara eksklusifnya aku nak cerita kenapa ak fobia sgt dgn dentist.. waktu aku form 4, masa ni kat mktb.. kan ada klinik gigi dtg buat rwtn, kebetulan waktu tu gigi aku mmg ada problem.. bila jmpe dgn nurse tu, dia tak ckp bnyk, dia suruh aku baring, dia amik brg2 dia, check2.. ttbe je dia cabut gigi aku yang still keras, tak goyang langsung.. terkejut gila la aku sbb dia tak ckp pon nak cabut.. gigi tu gigi susu yang sptutnya dah gnti dgn gigi kekal.. aku boleh trima kalau dia nak cabut gigi tu, even kuat lagi.. tp yang tak boleh terima tu, dia tak guna sbrg bius pon !!.. gila.. apa lg, ak pon menjerit mcm kene gigit harimau.. haha..smpai jbtn sains sosial boleh dgr, wktu tu aku kat bilik seminar 2.. lepas tu, darah keluar macam air paip.. aku boleh byg lagi mcmana sakitnya waktu tu.. azab betol.. huh~~ sejak daripada pristiwa ni la ak fobia gila dgn dentist even yang cabut gigi aku tu nurse je.. tapi still ada kene mengena dgn gigi aku !!..smpai skrg, gigi kekal ganti gigi susu yang nurse tu curi dr aku tu still malu2 nak kluar.. ciput je keluar.. nasib baik kalau aku senyum tak nmpak, klau tak, segan je muda2 takde gigi..

ok lah, dah pnjg cerita aku ni.. thanks sudi baca :) haa, ada pesanan, kalau jmpe dentist, tanya dulu apa dia nak buat sblm jadi mcm aku.. hahaha..

2 comments:

syeranis nazri said...

umi, kau tahu selama 5 tahun kat maktab, setiap kali nak check gigi, aku cuba sorokkan satu gigi aku yg sesat ni, sampai dh keluar maktab aku berjaya sorok sebab taknak jadi macam kau, cabut tak guna bius.. macam nak kena bunuh je =(

umi aisha karim said...

haha.. oohh pandai kau sorok ye.. bukan nak ajar aku mcmana.. nsib baik aku tak mati kene korban dgn nurse tu.. pencuri gigi !!.. hahaha:)